Acidul hialuronic

Una dintre metodele de tratament simptomatic și cauzal al bolilor articulare este injectarea în articulații a unor substanțe care induc anumite reacții locale benefice.

Printre aceste substanțe se numără acidul hialuronic, un polizaharid care se găsește în mod normal în corpul uman. Cel folosit pentru infiltrații este sintetic, deci nu există riscul transmiterii unor boli. Rolul lui este de a proteja cartilajul articular (prin diminuarea frecării între suprafețele articulare), de a hrăni cartilajul articular și de protecție a sinovialei (ceea ce duce și la scăderea durerii).

Acidului hialuronic sintetic în articulații :

  • Rol de protecție și de hrănire a cartilajului articular. Moleculele de acid hialuronic din lichidul sinovial acționează ca lubrefiant, protejând suprafețele articulare de deteriorarea mecanică, prin proprietăți elastice.
  • Rol de protecție a membranei sinoviale. Acidul hialuronic reprezintă o barieră protectoare pentru membrana sinovială și maschează receptorii pentru inflamație de la nivelul genunchiului, scăzând inflamația.
  • Inhibă receptorii durerii în articulații .
  • Studiile au arătat că acidul hialuronic are un efect pozitiv asupra vindecării anumitor structuri intra-articulare. Acționează doar la nivelul articulației la care este injectat, fără a exercita vreo acțiune sistemică.

Tehnici de injectare

Picture3
Picture2
Picture1
Picture4